homestar

projektbillede1

produktknap

cvknap

tekstknap

linksknap

kontaktknap

blog3

    shop2

Tale ved katalog- og udstillingsreception den 25.9.2011

 

MIUMI er navnet på en enhed bestående af 4 unge, progressive kunstnere: Jette Löwen Dall, Janni Godtliebsen, Helene og Jakob Keis Fiedler. I har til os skabt udstillingen KUN HVIS MAN TROR DET ER.

 

MIUMI

MIME

MIMI

GIMMICK

MUMI

MIMOSE

MINI

MINUT

MIAMI

MIAUW

 

MINDER

MINDFLOW

OMBRYDNING

 

NYTÆNKNING

 

Det er ikke nemt at være ung kunstner i dag – med meget på hjerte og stor skabertrang men uden plads til at komme ud over rampen, fordi horder af ældre og mere erfarne kolleger mere end fylder hele dét trange kulturelle rum, som vores samfund levner plads til.

 

Unge inden for alle områder opfordres til at være innovative, tænke nye tanker, finde nye veje – til gavn for alle. Men hvordan gør man dét? Tænker aldrig før tænkte tanker, skaber alrig før sete løsninger? Det er meget nemmere bare at være kritisk over for det bestående, at være sur og lukke sig til i forurettet nedladenhed over for det bestående, end det er at være aktivt og progressivt nyskabende. Alt er jo set før – eller?

 

Jeg kan jo ikke stå her og sige, at en udstilling som denne – og et katalog som dét, I fire nu har lavet, aldrig er set før. For jeg kan jo så langtfra påstå, at jeg har set alting! Jeg må nøjes med at sige, at jeg i al fald aldrig tidligere har oplevet noget sådant.

 

I er startet med – måske som et oprør imod den eksisterende, mere eller mindre elitære og enkelt-geni orienterede kunstverden – at beslutte, 4 forskellige individer, at lave ét værk ud af hele etagen her, udformet som af ét par hænder. Alene dét oplever jeg som en nytænkende grænseoverskridelse – at lægge enhver personlig hyphest til side for reelt at skabe hele molevitten i samklang. En fornem ironi over for kunstverdenens gængse heltedyrkelse.

 

Dertil har I udformet jeres værk som en helt forunderlig parafrase over det moderne og fuldkommen gennemsyret materialistiske menneskes fornemste selv-udtryk: hjemmet. Det velindrettede hjem, Ikea-hjemmet med dets overvældende mængder af identitetsskabende rekvisitter – både dem, der er til brug, og dem der bare er til pynt.

 

Med udgangspunkt i sætningen og udstillingstitlen ”Kun hvis man tror det er” har I konstrueret en eventyrlig helhed af skæve genstande, der umiddelbart får helheden til at minde om et almindeligt hjem – et ungdomshjem -, men i hvilket nærmset enhver genstand er ligeså ikke-almindelige som alt, hvad der møder Alice i eventyrland. Dermed får I virkelig sat spørgsmål i gang i hovederne på alle os, der normalt tager så alt for meget for givet.

 

Hvordan er I dog kommet frem til disse mange spøjse detaljer? I må have haft sådan nogle brainstorm-ture, hvor I sammen er rejst hen i det kollektive ubevidste, dér hvor kun uskyldige børn – eller garvede og toptrænede  Jung-patienter ellers får adgang. Det må have krævet enorm koncentration at omtænke virkeligheden så massivt, som I hér har gjort det – og så oven i købet i fællesskab. Og så må det samtidig have været enormt SJOVT! Jeg ville gerne have været med.

 

Også da I så lagde retningslinierne for dette i dag udkomne, mildest talt utraditionelle katalog. Dette på-hovedet katalog! (Beskriv min første reaktion på det: Det er da i u-du? Det er ikke færdigt? Det er en fejl?) Miumi’s latter – som leet af en af de små troldevæsener her: - hee-heeee, det tænker du bare, fordi du er så traditionel oveni dit hoved, at du tror, at kataloger skal se ud, som de altid ser ud!!!! Dette kan man splitte ad og tapetsere med!

 

Kære Jette, Janni, Helene og Jakob: Hjertelig tillykke med både udstilling og katalog! Jeg er dybt imponeret over jeres kollektive evne til NYTÆNKNING – og rigtig glad for, at I kommer her og deler den med os her på Grimmerhus!                                                                    

                                                                                                                                                                                                                         homestar