homestar

projektbillede1

produktknap

cvknap

tekstknap

linksknap

kontaktknap

blog3

    shop2

 

”Valdemar Petersen og hustru Ester Moesmann Petersens legat”.


Valdemar Petersen var maler - og de sidste mange år af sit liv var han bosat i Kolding (han er fra 1899 og døde i 1991 92 år gammel) – han og hans konen havde ingen arvinger – og de fik den generøse ide, at stifte en fond, der hvert år skulle uddele en legatportion til en eller flere kunstnere.

(Legatet startede med at være på 15.000 og blev uddelt hvert år – i dag er det på 35.000 og uddeles hvert andet år.)

Legatet blev knyttet til Vejen Kunstmuseum takket være afdøde Svend Holm Larsen, der gennem sit arbejde for og på Vejen Kunstmuseum blev personlig ven med ægteparret Valdemar Petersen.

Han udstillede flere gange Valdemar Pedersens arbejder her på museet - og Valdemar Petersen fulgte arbejdet på museet med så stor interesse, at han testamentere sin ejendom og formue til den fond/det legat, som nu bliver uddelt for 16 gang.

Vi skal helt tilbage til 1989 for at finde den 1. uddeling – da var Valdemar Petersen selv tilstede og

uddelte prisen til Kolding-maleren Erling Jørgensen.

Legatet kan ikke søges, modtagerne vælges suverænt af legatets bestyrelse, der består af 3 personer: Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum - Nina Damsgaard, Vejle Kunstmuseum og undertegnede, Henning Ranum.

Der er uddelt legater til 16 forskellige kunstnere. Ser man på navnene falder det måske lidt i øjnene, at de sidste 7 er kvinder. Teresa gør sin indflydelse gældende og foreslår talentfulde kvinder – for at veje op i debatten, der hele tiden pågår om mandlige og kvindelige kunstneres eksponering!!

Jeg nævner lige de 15 forgående,. Så vi kan gå et lille indblik i hvad det er for en ”familie” man kommer i når man modtager legatet.

Erling Jørgensen

John Olsen

Villy Emil Hansen

Loui Michael

Poul Pedersen

Inge Lise Westmann

Ursula Munch-Petersen

Poul Winther

Jørgen Rømer

Ursula Reuter Christiansen

Gutte Eriksen og

Inge Bjørn

Anette Holdensen

Tine Hecht Pedersen

Eva Steen Christensen

Og nu er valget faldet på Jette Löwén Dall.

 

Og hvorfor har vi så valgt Jette?

Det er vist ret indlysende. Naturligvis først og fremmest for den meget dejlige julekalender vi netop nu er blevet ført ind i endnu en gang.

Men også fordi der i fundatsen for legatet i § 3 står:

Det er fondens primære formål ”hvert år at uddele en hædershave til én eller flere billedkunstnere”, hvis økonomi er således at gaven ikke er betydningsløs for vedkommende.

Jeg ved det er tilfældet for Jette, der er godt i gang med af bygge sin drøm af et værksted op på en landbrugsejendom i nærheden af Skodborg

Og så er det selvsagt bestyrelsens optagethed af Jettes keramiske arbejde, der foreløbig er kulmineret med Julekalenderudstillingen.

Men allerede for 6 år siden i 2007, da designskolen i Kolding holdt sin sidste afgangsudstilling for keramikere var der mange, der lagde mærke til Jettes finurlige prinsesser og deres meget smukke ler miljøer.

Jeg kan huske min egen fascination af Jettes brug af segerkegler, der dannede en meget smuk hvid skov rundt om en lille let forskrækket prinsesse. Jeg tror det er den samme, der er med i julekalenderen i år.

Det varede heller ikke ret længe før prinsessen kom på Grimmerhus og Den kongelige Porcelænsfabrik.

Ja, jeg tror den sejlede helt til Japan i sin lille porcelænskop og helt ud til Gesten, hvor den har slået sig ned i min vindueskarm.

Jeg ser den som en lille let barnlig og kitschet figur der optræder i voksne og meget distancerede miljøer. En flot blanding mellem barn og voksenverdenen.

Min prinsesse kan se over på en BLOMSTERVASE (from outer Space) som var en af to Jette lavede til en udstilling i Kolding for et års tid siden. En lang række keramikere gav bud på en vase, et eller andet, der understøttede en blomst.

Jettes bud var helt anderledes end de andres – jeg vil sige, at de repræsenterede en helt anden og meget spændende æstetik

Hendes vaser repræsenterede en eksperimentende vinkel – et forsøg på et tænke nyt – og hvor er det dejligt.

En sidste grund er den udstilling Jette og 3 jævnaldrende keramikere satte op på loftet på Grimmerhus. Miumi, kaldte de sig og udstillingen fik navnet ”kun hvis man tror det er”

De havde fået helt frie tøjler og var blevet enige om, at lave et kollektivt værk, et fællesværk.


Jeg var med til ferniseringen og genkendte Jette i både former og glasurer. Hun er meget sig selv.

Og så kan jeg ikke lade være med at nævne, at Jette er en fremragende pædagog som Vejen Billedskole gør flittig brug af. Hun får børn og unge til at tegne og forme, så deres talent vokser. Sidste år var der endog nogle af hendes elever, der stillede op til Danmarksmesterskaberne i Tegning - En af dem blev danmarksmester i sin kategori.

Endelig siger fundatsen at:

Den udpegede kunstnere opfordres til at ”afholde en udstilling i Vejen Museum i forbindelse med prisoverrækkelsen”, der så vidt muligt skal ske på maleren Valdemar Petersens fødselsdag den 7. februar…………………….

Det overholdes ikke helt, men det er da overraskende tæt på – i forgårds ville Valdemar Pedersen være blevet 114 år gammel.

Kære Jette

Tak for udstillingen

Tak for oplevelserne med den, det var en fornøjelse at hjælpe dig med opsætningen. Det var dejligt at få dine keramiske arbejder i hænderne, at få lov til at føle på dem og mærke deres tyngde, deres skrøbelighed, deres overflader og strukturer.

Tillykke Jette med legatet

Og held og lykke med dit arbejde fremover.

Mvh

På vegne af legatet

Henning                                                                                                                                                                          homestar

 

 

                                            legat2013

                                            Henning Ranum der holder tale ved Legat overrækkelsen på Vejen kunstmuseum 2013