homestar

projektbillede1

produktknap

cvknap

tekstknap

linksknap

kontaktknap

blog3

    shop2

Jette Löwén

Hvis man tror, at keramisk kunst ”bare” handler om vaser, kander og skåle, skulle man tage et kig på Jette Löwéns værker. Lavet i stentøj og porcelæn er vi så langt fra det traditionelle kunsthåndværk, som man overhovedet kan komme. Ikke fordi der er noget galt med kunsthåndværk, tværtimod, men Jette Löwéns tableauer kan ikke bruges til noget... andet end være stimulatorer for fantasien. Det er de til gengæld også rigtigt, rigtigt gode til.

Serien ”Princess of Keramos”, som Jette Löwén skabte i årene 2007 til 2012, tager os på en rejse ned i eventyrenes og fablernes verden. En verden, som unge mennesker i dag kender fra Harry Potter-bøgerne og fra filmatiseringerne af ”Ringenes Herre”, men som har eksisteret i hundredvis af år, ja, måske lige så lang tid, som der har været mennesker.

Som i alle gode eventyrfortællinger er der flere lag i ”Princess of Keramos”. Den, der ligger mest lige for, er Disneys mange prinsesser. Sødmefulde som børn, smukke og værdige som voksne skal Snehvide, Tornerose, Ariel og, senest i ”Frost”, Anna, igennem en masse prøvelser, før de får prinsen og lever lykkeligt til deres dages ende. Jette Löwén har oven i købet sørget for, at hendes prinsesse også er udstyret med den obligatoriske sjove og trofaste følgesvend, i dette tilfælde to små blå figurer kaldet ”Beatus & Cor” - ”lykkelig” og ”hjerte”.

Jette Löwéns fortælling er den klassiske historie om den forheksede prins, der i skikkelse af en frø venter på at blive kysset og udfriet af en prinsesse. Kunstnerens udtryksmåde er imidlertid alt andet end klassisk. Med et utal af forskellige teknikker bruger Jette Löwén stentøjet på en utroligt varieret og ekspressiv måde. Når prinsessen gemmer sig i en hule, er stentøjet skildret som én tung, brun og krakeleret masse. Mosen, frøprinsen lever i, er grøn og slimet, og den ødemark, som har indkredset den lille prinsesse, ses som en takket hvid og sylespids skov. Jette Löwén bruger et utal af forskellige glasurer og brændingsteknikker, men ikke nok med det. Hun inkorporerer i sine tableauer også små kitschede dyrefigurer og miniatureudgaver af det berømte danske musselmalede porcelæn.

Inspirationskilderne er mange. Disney er nævnt, men også Beatrix Potters ”Peter Kanin”, ”Mumitroldene”, H.C. Andersen og, hvad angår såvel teknik som motivverden, kunstneren Niels Hansen Jacobsen - kendt især fra Vejen Kunstmuseum.

Med sit på én gang sødmefulde, ekspressive, humoristiske og fantasifulde univers og med sin kombination af teknisk eksperimenterende udtryksformer og postmoderne ironi er Jette Löwén en kunstner, der rammer et meget stort publikum. Børn som voksne, keramikelskere som Harry Potter-fans, du som jeg.

Tom Jørgensen